top of page

3 Tipp, hogyan spórolhatsz tízezreket évente a mobilcsomagodon

 

Természetesen úgy, hogy olyan csomagot választasz, aminek jobb az ára - de ennél azért tovább is mehetünk.

1. Az összköltséget nézd, ne csak a percdíjakat.


A lényeg nem kizárólag a percdíj, vagy az előfizetés havidíja. A lényeg, mennyit fizetsz ÖSSZESEN hó végén. Érdemes elővenni 1-2 korábbi telefonszámlát és megnézni, miből mennyit használtál. Rajta van, hány percet beszéltél, hány SMS-t küldtél, mennyi internetet használtál, stb. Ez ugyan havonta változik, de kiszámolható egy felhasználóra jellemző átlag. Ez alapján már könnyű kiszámolni, hogy egy másik csomagban mennyi lenne egy kb. egy átlagos számla. Ezt szorozzuk fel 24 hónappal. Nagy összeget kapunk. Ez az alapja minden további döntésnek.

 
 
2. Ne félj körbenézni, milyen csomagok vannak!


Ha kiszámoltad mennyi lenne a telefonszámlád 24 hónapra, biztosan jól esne ebből 20-30-50% megtakarítás. Ne félj körbenézni a szolgáltatóknál, illetve a Net-en, hogy milyen elérhető csomagok vannak. Érdemes megnézni a flották ajánlatát is, általában az utcai árak feléért kínálnak csomagokat. Ilyen flotta a Kedvezménybank is.

 

Könnyen előfordulhat, például, hogy magasabb percdíjú, de alacsonyabb havidíjú csomag a végén kisebb számlát eredményez, annak aki keveset használja a telefonját, illetve fordítva, a magasabb alapdíjú, alacsonyabb percdíjú csomag is jobban megérheti, ha sokat telefonálunk.

 

Különösen a korlátlan csomagok esetében jó elvégezni egy rövid számítást. Meglepő, de a legtöbb ember, aki korlátlan csomagra fizet elő, annak valójában nem éri meg a korlátlan csomag. A korlátlan csomagok általában több, mint 1000 perc (16,6 óra) telefonálástól kezdenek megtérülni, az átlagember azonban ennek kb. harmadát telefonálja el.

 

Ne dőlj be a marketing szövegnek! Számold ki! Segítünk egy percdíj kalkulátorral, a havi számlák, alapdíjak, percdíjak összehasonlításában.

 

 
3. Légy legalább 2 évente független!

 

Tanács: legalább 2 évente legyen lehetőséged szolgáltatót váltani. A szolgáltatóváltás ma már egy egyszerű folyamat. A számodat viheted magaddal, nem változik meg, 3-5 munkanap alatt lezajlik. Ám nem feltétlenül szükséges váltani, de ha független vagy, lehetőséged van jobb ajánlatokat is mérlegelni, és ezt a szolgáltatód is tudja. Legálább 3 féle kötöttség létezik a szolgáltatóknál Szerződéses, vagy tarifahűség, Készülékhűség, illetve SIM lock. 

A szerződés vagy tarifahűség akkor keletkezik, ha aláírsz 1-2 évre szerződést a szolgáltatóknál. Ez a hűség fennmarad a szerződés utolsó napjáig. És bármilyen furcsa, de ennek a hűségnek a feltörése pontosan ugyanannyiba kerül a szerződés második napján, mint az utolsóelőttin. Általában tízezrekbe, de lehet hogy még többe. A szerződéses hűséggel önmagában még nincs gond, ha ezért cserébe tényleg jó tarifákat, és olcsón jó telefont kaphatsz. A gond akkor kezdődik, ha a szerződés hűség nem egyszerre jár le a készülékhűséggel. 
 

Készülék hűség: Ha a szolgáltatónál kedvezményesen vásárolsz készüléket, újabb 1 vagy 2 évre magához köt, így nem tudsz tőle elmenni, így nem is fogsz jobb ajánlatokat elérni. Készülék hűséget csak akkor érdemes vállalni, ha előbb, vagy egyszerre jár le, mint a szerződésed. Ha a szerződés közepén telefont szeretnél venni, érdemes mérlegelni, hogy hűséggel vedd-e, vagy inkább anélkül, még ha drágább is. Megéri körbenézni az interneten, hipermarketekben illetve a legnagyobb elektronikai boltokban, mert előfordulhat, hogy kártyafüggetlen készüléket akár még kedvezőbben is kaphatsz, mint hűséggel terhelt készüléket. 

 

A 3. kötöttség a SIM lock. Ha szolgáltatónál veszel készüléket, még, ha nem is terheli hűség, könnyen lehet, hogy SIM lock van rajta. Ez azt jelenti, hogy más szolgáltató kártyáját nem rakhatod bele, mert nem működik vele. A "függetlenítés"-ért a szolgáltató akár 7-15.000 Ft-ot is kérhet. Egy újabb béklyó, amivel a szolgáltató magához tud láncolni, és ha nem tudsz váltani, akkor nem lesz nyomás a szolgáltatódon, hogy jobb ajánlatot adjon.

Ha keveset telefonálsz, és a számlád 3-4000 Ft felett van, illetve sok telefonálás esetén 5-8.000 Ft felett, akkor érdemes körülnézni olcsóbb csomagokért.

Csatlakozz Facebook játékunkhoz és nyerj egy telefont!

bottom of page